Goed voorbeeld ....Het volgende falende IT-project van de overheid ligt al weer in de wieg.

Goed voorbeeld ....Het volgende falende IT-project van de overheid ligt al weer in de wieg.
In de blog van Liesbeth Ruoff in AG Connect staat deze keer de aanbestedingsprocedure binnen de overheid centraal.

Het falen van BRP is niet het eerste overheids IT-project dat op de klippen loopt. Te vrezen valt dat het ook niet het laatste zal zijn. Een inkijkje in een recente IT-aanbesteding van de overheid wijst er namelijk op dat ‘prijs’ verreweg het belangrijkste criterium is.

Bij de betreffende aanbesteding scoort de winnende partij op alle kwaliteitscriteria aanzienlijk slechter dan de concurrentie. Maar omdat de prijs meer dan zestig procent lager ligt dan die van de concurrentie sleept de slechtst scorende aanbieder de opdracht toch in de wacht. Kwestie van toepassen van de inschrijvingsleidraad binnen de overheid. Daar zijn ambtenaren per slot van rekening goed in.

Hoe naïef kun je zijn? Elk nuchter mens kan bedenken dat inschrijven met een prijs die zo ver onder die van de concurrentie ligt betekent dat de opdracht ‘gekocht’ wordt. Omdat de uitverkoren partij geen liefdadigheidsinstelling is zal men hoe dan ook proberen nog iets aan deze opdracht over te houden, en dus waar mogelijk beknibbelen op kwaliteit.

Dit geeft aan dat de overheid met twee maten weet. Op het Binnenhof wordt het belang van IT-vaardigheden om het hardst benadrukt, maar het onderliggende overheidsapparaat gooit het belang van IT-skills en kwaliteitsgarantie weer net zo makkelijk overboord als zich een prijsvechter meldt.

Daarmee ligt een volgend IT-debacle al weer in de wieg.

Extra Info  »
Gepubliceerd op 16:44 23-08-2017, Liesbeth Ruoff-van Welzen | Views: 484 - Reacties: 0 - Likes: 0

Reacties ( 0 )

Er zijn nog geen reacties

Reageer

Log in om te reageren

LRWA BV | T: 070 387 29 61 | M: 06 553 05 886 | E: info@lrwa.nl